Laatste nieuws

13 maart 2024
Matomo als alternatief voor Google Analytics

Twijfel je of je als organisatie respectvol om gaat met gebruikersdata, eigenaarschap van deze data en privacy? Matomo, is niet alleen een software alternatief voor Google Analytics, maar ook een Japanse term die vertaald kan worden als ‘fatsoenlijk’. Matomo positioneert zichzelf dan ook als ‘het Google Analytics-alternatief dat jouw data en jouw bezoekers’ privacy beschermt’. 

Een veelgehoord kritiekpunt op Google Analytics is,  dat de bezoekersdata, die jij als organisatie verzamelt, ook wordt ingezet voor de verrijking van persoonsprofielen binnen Google. Op deze manier kan Google’s advertentieplatform gerichter personen selecteren voor het tonen van relevante advertenties. Een werkwijze waar websitebezoekers vaak niet bewust van zijn. 

Matomo wil het eigenaarschap van bezoekersdata in handen van de afnemers leggen en belooft dat er geen externe partijen meekijken in de door de afnemer verzamelde data. De afnemer is de eigenaar van de website waarbij webanalyse wordt toegepast én ook de eigenaar van de data. iDelft kan helpen om Matomo te installeren en in te richten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

01 maart 2024
Nieuwe versie Gratis-Kaart.nl on-line

Een nieuwe versie van Gratis-Kaart.nl staat sinds vandaag on-line. Hiermee kan iedereen zelf webkaarten maken. Webkaarten kunnen gebruikt worden in blogs, websites of in social media berichten. U kunt bijvoorbeeld een link meesturen met uw uitnodiging voor een feest om het adres aan te geven. Een voetbalvereniging kan direct de locatie van een wedstrijd doorgeven. De toepassingen zijn echt eindeloos en de gratis webkaart blijft drie maanden bruikbaar.

30 januari 2024
Application Programming Interface

iDelft heeft vandaag een Application Programming Interface (API) opgeleverd aan een overheidsklant. Met deze API is het voor iedereen mogelijk om incidentberichten in te lezen en te verwerken. Zo kan een nieuwsredactie automatisch betrouwbare informatie over de regio Noord-Holland Noord publiceren. Europese richtlijnen schrijven voor dat (semi)-overheidsinstellingen relevante en openbare informatie zo veel mogelijk geautomatiseerd ter beschikking moeten stellen voor hergebruik. De volgende pagina laat de verschillende filter- en weergave mogelijkheden zien van de VRNHN API, inclusief een zogenaamde ticker tape met incidentberichten.

Voorbeeldpagina gebruik API voor incidentberichten VRNHN

VRNHN API-documentatie is uiteraard ook beschikbaar.

VRNHN voldoet hiermee aan de EU 2019/1024 richtlijn inzake open data en het hergebruik van overheidsinformatie.

15 januari 2024
PenTest succesvol afgerond

Een succesvolle PenTest is uitgevoerd op een kritische server beheerd door iDelft . Met succesvol wordt in dit geval bedoeld, dat een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf geen toegang kon krijgen tot de server en de aanwezige software. De server wordt gebruikt voor het hosten van (semi)overheidswebsites. Een uitgebreide PenTest is daarbij verplicht.

iDelft heeft altijd veel aandacht voor beveiliging van de software en de serversNeem contact met ons op om als u hierover met ons van gedachten wilt wisselen.

02 januari 2024
Toegankelijkheid websites overheid

Sinds 23 september 2020 zijn overheidsinstellingen verplicht om duidelijkheid te verschaffen over de toegankelijkheid van hun websites. Toegankelijke websites kunnen door iedereen goed gebruikt worden; ook door mensen met bijvoorbeeld een auditieve of visuele beperking.

Als websites niet voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 AA richtlijnen, dan worden overheidsinstellingen verplicht om een verbeterplan te presenteren. Deze plannen dienen in een centraal register opgeslagen te worden. Het is dus nu mogelijk om per overheidsorganisatie vast te stellen hoe serieus men aan de slag is gegaan met het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid.

De iDelft Groep heeft een aantal (semi) overheidsdiensten geholpen om hun websites te testen en te verbeteren zodat voldaan wordt aan de WCAG 2.1 AA richtlijnen. We kunnen adviseren over webtoegankelijkheid. Neem contact met ons op om als u hierover met ons van gedachten wilt wisselen.

13 november 2023
Ervaring met Drupal 10 (Migreren website)

Drupal 10 is nu bijna een jaar beschikbaar. Tijd om de balans op te maken met betrekking tot Drupal 8/9 migraties.

Allereerst moet natuurlijk gemeld worden dat de ondersteuning van Drupal 8 en Drupal 9 gestopt is.  Veel mensen realiseren zich het nog niet, maar ook de support van Drupal 9 is officieel gestopt op 1 november 2023. Dit betekent dat reguliere security updates niet meer beschikbaar worden gesteld voor Drupal 8 en 9 en dat het verstandig is om een website te migreren naar Drupal 10.

Voor klanten die een Drupal 8/9 website hebben draaien, kunnen we een analyse uitvoeren: We kijken dan of de migratie van Drupal 8/9 naar Drupal  10 eenvoudig is. Over het algemeen geldt: Als er niet al te veel complexiteit is, en indien de website gebouwd is door een professionele Drupal ontwikkelaar, dan zal de migratie mogelijk zijn. Websites, die op dit moment draaien op een recente Drupal versie zullen bijna altijd over kunnen gaan, maar er zijn altijd aanpassingen nodig aan de code en de server: Zo is het vaak nodig op de PHP en de Drush versie op te waarderen. Ook kan het nodig zijn om bijvoorbeeld de wijze van e-mail verzending aan te pakken, omdat Drupal 10 sommige oudere Drupal modules niet meer ondersteunt in verband met beveiligingsrisico's.

Kortom: Een migratie is echt een taak voor specialisten. We hebben ruime ervaring met het omzetten van websites van Drupal 7/8/9 naar Drupal 10. 

Neem contact op met ons kantoor: We kunnen dan direct een advies geven wat de beste strategie is voor uw organisatie.

 

14 april 2022
Koppeling tussen Power BI en Drupal

iDelft heeft voor een klant een koppeling gemaakt tussen Power BI en Drupal. Power BI is de Business Intelligence (BI) oplossing van Microsoft.

Hoe mooi zou het zijn als PowerBI rapporten in een Drupal portaal getoond kunnen worden? Precies zo'n koppeling heeft iDelft gerealiseerd. Het voordeel van deze aanpak is, dat gegevens slechts op één plek bewaard hoeven worden. Ook is het niet nodig om dashboard elementen (aanwezig in een Power BI omgeving) opnieuw aan te maken in een Drupal portaal.  

Uiteraard speelt beveiliging een belangrijke rol in dit project. Gegevens, die niet getoond mogen worden, moeten goed afgeschermd zijn. Om die reden is er een extra beveiligingslaag aanwezig waarin de leesrechten geregeld worden.

Ook interesse in een Power BI koppeling? Neem gerust contact met ons op.

10 januari 2022
Webshop Tub & Table online

We hebben de webshop van Tub & Table online gezet. Via deze website www.tubandtable.nl is het o.a. mogelijk om workshop- en cadeauartikelen te bestellen.

 In de afgelopen weken is de productpresentatie geoptimaliseerd. Ook is er een online boekingsmogelijkheid voor workshops aangemaakt. Tevens is het mogelijk om producten af te rekenen van TubandTable (ook wel bekend als TubenTable). Binnen www.tubentable.nl is er een koppeling gemaakt met Mollie om het betalingsverkeer af te handelen.

Wil je ook snel en voordelig een webshop? Neem dan contact met ons op voor een afspraak en dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.  

28 februari 2020
Een nieuwe website binnen één dag?

Ja dat is mogelijk! Met het Drupal Content Management Systeem is het mogelijk om supersnel een website in de lucht te brengen. Meertalige teksten, een locatiekaartje, een dynamisch menu, responsiveness: het is allemaal mogelijk en snel te realiseren op basis van reeds beschikbare thema's en dankzij onze betrouwbare hosting oplossingen. Veilig en snel.

Voorbeelden zijn de websites www.Schoolstraat9.nl en www.Schoolstraat25.nl, die op korte termijn gerealiseerd moesten worden: Tussen het aanvragen van de domeinnaam en de live-gang zat telkens maar 6 uur.

Wil je ook snel resultaat? Neem dan contact op en bespreek je wensen met een expert.

23 januari 2020
Vernieuwd Data Portaal

iDelft heeft in de afgelopen maanden meegewerkt aan het vernieuwen van een dataportaal in Drupal 8. Op dit moment zijn we druk bezig om een softwareonderdeel te vervangen waardoor begrippen straks makkelijker toegankelijk worden. Naar verwachting zal het project duren tot medio 2020.

11 november 2019
DelftsAardewerk.nl: Een nieuwe website

De website DelfstAardewerk.nl is door het Kunstmuseum in Den Haag gelanceerd. iDelft heeft de "achterkant" van deze website gemaakt in Drupal 8. Het eerste ontwerp van de website is vervaardigd door het bureau Vruchtvlees.  

Met deze website is het mogelijk om zelf beelden van Delfts Aardewerk op te laden zodat experts het object kunnen analyseren en van commentaar kunnen voorzien. In de komende tijd wordt de website nog verbeterd en uitgebreid.

 

 

01 augustus 2019
PURA Software-catalogus vernieuwd

PURA-Softwarecatalogus.nl is opgewaardeerd. iDelft heeft het server platform, waar deze software op draait, vernieuwd. Veilige en betrouwbare hosting is zeer belangrijk omdat de website gebruikte applicaties, toepassingen en leveranciers registreert voor de GGD.  

Vorig jaar hebben we delen van Triquanta overgenomen inclusief het GGD account. Alle Triquanta klanten zijn in het afgelopen jaar gemigreerd naar een nieuw platform.

06 mei 2019
Vernieuwing VPS cluster

We hebben in de afgelopen weken ons Virtual Private Server (VPS) cluster vernieuwd inclusief onze monitoring procedures. Op deze servers draait de software die we hosten voor onze iDelft klanten. In de meeste gevallen gaat het om webportalen die we gemaakt hebben in Drupal. We beheren ook nog enkele oudere VPS servers die we overgenomen hebben bij het faillissement van Triquanta. Met de betreffende klanten zijn we reeds het gesprek aangegaan omdat we deze servers op termijn willen uitfaseren.

29 april 2019
WerkenBijPeutz.nl staat online

De website WerkenBijPeutz.nl staat online. Met deze site, speciaal gemaakt voor telefoons en tablets, kan het ingenieursbureau Peutz sollicitanten informeren over de nieuwste vacatures. De website is gemaakt in Drupal 8 en vergt geen licentiekosten.

20 februari 2019
Belangrijke Drupal Security patch

Bij al onze vaste hostingklanten hebben we de Drupal "highly critical" SA-CORE-2019-003 security patch aangebracht. Er is namelijk een fout in Drupal ontdekt waardoor het systeem kwetsbaar is in combinatie met RESTful webservices. Dit is uiteraard slechts relevant voor een deel van de websites, maar we streven er naar om alle websites zo goed mogelijk bij te werken. 

Drupal veiligheid is bij ons in vertrouwde handen.

21 december 2018
Nieuwe VRNHN website staat live

De nieuwe Drupal 8 website van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord staat live: www.vrnhn.nl.

In de afgelopen maanden heeft onze klant hard gewerkt aan nieuwe video's en beeldmateriaal. Het resultaat mag er zijn: Een website met een nieuwe frisse look (ontworpen door Kees-TM Internet) en nadruk op social media uitingen. De website is ook snel doordat we een geavanceerd caching mechanisme hebben aangebracht.

Speciale aandacht is er voor mobele toepassingen en het gebruik van formulieren om zo de werklast van de medewerkers te verminderen. Uiteraard voldoet deze website aan de nieuwe privacyregelgeving (AVG). Met deze website kan VRNHN weer jaren vooruit.

19 oktober 2018
iDelft helpt met migratietraject

Grote klanten hebben vaak (meerdere!) grote websites. iDelft heeft in de afgelopen maanden een ingenieursbureau geholpen om een reeks websites te migreren naar Drupal 8. De websites zijn meertalig en context-gevoeligheid speelt ook een belangrijke rol. Meestal hebben we de volledige regie in handen bij een project, maar in dit geval was juist de adviserende rol cruciaal voor het succes van de migratie.

02 februari 2018
Overname Triquanta Web Solutions

De Rechtbank in Amsterdam heeft op 16 januari jl. Triquanta Web Solutions B.V. failliet verklaard. Aansluitend heeft iDelft delen van het bedrijf overgenomen. Triquanta had altijd een goede reputatie in de markt. Met deze overname versterken we de positie van iDelft als ontwikkelaar van complexe websites op basis van Drupal.

01 mei 2017
iDelft wint internationale NAVO prijs

iDelft was aanwezig op de NITEC 2017 conferentie in Ottawa. De NATO Communication and Information (NCI) Agency zette iDelft BV als enige Nederlandse bedrijf in het zonnetje omdat we de Defence Innovation Challenge gewonnen hebben. Samen met negen andere bedrijven mocht iDelft haar oplossing demonstreren op de NCI Agency Conferentie die samenvalt met de AFCEA TechNet International (NITEC17), 'Sharpening NATO's Technological Edge: Adaptive Partnerships and the Innovative Power of Alliance Industry'. In totaal deden 48 bedrijven mee aan de wedstrijd en waren 10 speerpunt technologiën door NAVO vooraf benoemd.

iDelft heeft een software oplossing voor inkoopprocessen gebouwd op basis van het Drupal platform en combineert dit met container technologie (Docker) voor optimale schaalbaarheid en flexibiliteit. Met dit eProcurement portaal kan NAVO de inkoopprocessen optimaliseren op verschillende platformen en geografische locaties.

De andere winnende bedrijven uit Noorwegen, Denemarken, Duitsland de UK en de USA richtten zich op onderwerpen als Cyber Security, Secure Voice, Service Management Automation en Long Range Communication en Infrastructure.

NATO zal in de komende jaren een bedrag van ruim 3 miljard uitgeven aan nieuwe technologische projecten en op de NITEC 2017 conferentie was hiervoor speciale aandacht.

31 maart 2017
Kadaster test- en advies project

iDelft heeft vandaag een advies- en testproject voor het Kadaster afgesloten voor het migeren van een portaal naar een ander database platform. Het betrof het www.pdok.nl portaal en de migratie had betrekking op een PostgreSQL database in combinatie met Docker containers.