Succesvolle lancering intranet NWO

Op donderdag 29 juni is het nieuwe, sociale intranet van NWO (De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in gebruik genomen onder de naam Joost. Joost is dé startpagina voor alle werkzaamheden en biedt de mogelijkheid zelf berichten te plaatsen en te reageren op berichten van collega’s. Ook kunnen medewerkers via Joost samenwerken en collega’s vinden op expertise.

Intranet NWO

Sociaal

Het nieuwe intranet is sociaal platform. Iedereen kan berichten posten, nieuwe groepen aanmaken, artikelen schrijven en reageren op content. Al deze functionaliteit hebben wij geïmplementeerd met Open Social, een platform gebouwd op het content managementsysteem Drupal 8. Dit platform faciliteert alle interactie die gebruikers gewend zijn van andere social media platformen zoals streams, notificaties en groepen.

Gepersonaliseerd

Gebruikers kunnen het intranet zelf inrichten naar hun eigen wensen. Op de homepage is het mogelijk om zelf te kiezen welke applicaties en groepen getoond worden. Ook het nieuwsoverzicht is per gebruiker te filteren op basis van organisatieonderdelen.

Koppelingen

Een intranet neemt een centrale rol in de organisatie. Alle informatie uit de organisatie moet eenvoudig te benaderen zijn. Om dit te bereiken is het intranet gekoppeld aan de Active Directory van de NWO zodat gebruikers direct ingelogd zijn via single sign-on. Ook is er een koppeling met de HR software Workforce voor het vullen van de profielen en met Hireserve voor het importeren van vacatures. Alle belangrijke applicaties binnen de organisatie zijn direct via links vanuit het intranet te vinden.

Open Source

Het nieuwe intranet is gebouwd met behulp van Drupal 8 en Open Social. Deze combinatie biedt enorm veel voordelen. Veel functionaliteit is al gratis beschikbaar, waardoor extra aandacht besteed kan worden en de specifieke wensen van de NWO-organisatie. Bovenop dit CMS heeft onze partner Open Social een platform gebouwd dat functionaliteiten als een timeline, groepen, notificaties en evenementen. Zo wordt het intranet echt sociaal.

Een van de mooie dingen van Drupal en Open Social is dat het gratis te gebruiken is en ontwikkeld wordt door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars. Tijdens de ontwikkeling van het intranet van voor de NWO hebben wij verschillende nieuwe functionaliteit toegevoegd zoals de gepersonaliseerde homepage, de koppeling met Active Directory en de integratie van de Paragraphs module. We gaan proberen zoveel mogelijk van deze functionaliteit weer terug te geven aan de community om zo samen Open Social nog beter en waardevoller te maken. Meer informatie over het samenwerken aan Open Social is te vinden op de projectpagina op Drupal.org.

Lancering en activatie

Het intranet werd feestelijk gelanceerd tijdens een borrel met alle mensen die mee hebben gewerkt aan de bouw. Een grote campagne brengt het intranet onder de aandacht van de medewerkers."Key users" met buttons opgespeld, kunnen aangeschoten worden met vragen over het intranet. Ook zijn er introductiesessies gehouden om iedereen kennis te laten maken en vragen te laten stellen. De leuke gadgets ontbreken ook niet, zo zijn er bijvoorbeeld pepermuntjes in de vorm van het intranet!

De eerste reacties waren zeer positief en we zijn dan ook trots op het resultaat dat wij samen met iedereen hebben weten neer te zetten. 

Lancering NWO intranet

NWO perpermuntjes

Doorontwikkeling

Dit was pas de eerste fase van het intranet en we gaan de komende maanden verder met het uitbreiden en verbeteren. Door goed te monitoren en feedback te vragen aan de medewerkers zorgen we ervoor dat het intranet steeds beter en waardevoller wordt.

Daarnaast gaan we nog meer functionaliteit inbouwen zoals besloten groepen, samenwerken aan bestanden en een koppeling met LexisNexis.