Sociaal intranet NWO

Een sociaal intranet voor optimale kennisdeling

Centraal platform in de organisatie

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) zet zich in voor een sterk wetenschapsstelsel in Nederland, vanuit de overtuiging dat wetenschappelijk onderzoek bijdraagt aan onze welvaart en welzijn.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap en bevordert de impact ervan op de maatschappij. De hoofdtaak is het financieren van wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse publieke onderzoeksinstellingen, in het bijzonder de universiteiten. NWO richt zich op alle wetenschappelijke disciplines en onderzoeksvelden. De middelen worden ingezet via nationale competitie op basis van kwaliteit en onafhankelijke beoordeling- en selectieprocedures.
 

Doelstelling

Het doel van het nieuwe intranet was het verbinden van werknemers binnen de organisatie waardoor ze professioneel en efficiënt kunnen samenwerken. Werknemers uit verschillende onderdelen en afdelingen kunnen via het intranet onafhankelijk van plaats en locatie kennis uitwisselen.

Aanpak

Het nieuwe intranet is gebouwd op basis van de Open Social distributie. Dit is een set van functionaliteiten gebouwd op het open source CMS Drupal 8. Door gebruik te maken van deze distributie konden we in heel korte tijd de belangrijkste sociale aspecten van het intranet uitrollen zoals bijvoorbeeld:

  • Timeline
  • Reacties
  • Groepen
  • Volgen van content
  • Liken

Dit gaf ons tijd en budget om het intranet specifiek op maat te maken voor de NWO. Het intranet is ontwikkeld als het centrale platform in de organisatie waar iedereen zijn werkdag begint.

Persoonlijk

Gebruikers kunnen het intranet op maat inregelen zodat ze efficiënt alle relevante informatie snel kunnen vinden. Zo is het mogelijk om zelf te bepalen welke widgets en groepen er op de homepage staan en kan het nieuws gefilterd worden op onderwerpen die belangrijk zijn voor de werknemer.

Geïntegreerd in de organisatie

Het intranet neemt een centrale plek in de organisatie in. Daarom is het gekoppeld met Active Directory Federation Services voor Single Sign On, Workforce voor het ophalen van relevante informatie over werknemers en Hireserve voor het tonen van vacatures binnen de organisatie.

Gebruiksvriendelijk zoekmachine

Wij hebben een zeer gebruiksvriendelijke zoekmachine geïmplementeerd die context-gevoelig is. De suggesties en resultaten houden rekening met waar de gebruiker zich bevindt op de website.

NWO zoek

Eigen stijl

Een belangrijk onderdeel van een intranet is het gevoel van saamhorigheid vergroten binnen een organisatie. Een herkenbaar en eigen design is daar een essentieel onderdeel van. Samen met onze partner Punch and Pie hebben we een geheel eigen vormgeving gemaakt voor het Open Social platform.

Resultaat

Binnen de organisatie was een uitgebreide activatiestrategie bepaalt. Er zijn "key users" aangewezen die mensen helpen met het nieuwe intranet. Er waren informatiesessies en introductiebijeenkomsten om iedereen binnen de organisatie kennis te laten maken met het intranet. De lancering was dan ook een groot succes met veel positieve reacties uit de organisatie.

Op dit moment maken meer dan 720 werknemers dagelijks gebruik van het intranet als het startup van hun werkdag. Werknemers kunnen zelf groepen aanmaken om kennis te delen, maar ook om plerzier te maken. Een van de meest succesvolle groepen is die de Roti-lunch club!

Meer weten?

Wil je meer weten over wat een sociaal intranet kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact op met Peter Grond.

“Het is mooi om te zien dat medewerkers het intranet steeds meer gaan gebruiken als startpunt van hun werkdag. De sociale functionaliteiten, zoals groepen en de mogelijkheid tot interactie bij alle content, zorgen voor veel meer dynamiek en kennisdeling.”
Ilona de Lange Projectleider Intranet